• تاریخ انتشار : 1404/02/21 - 15:24
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 759
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه

نشست هیئت رئیسه دانشگاه برگزار شد 

قدردانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران از ظرفیت‌های داروسازی دانشگاه؛ تاکید بر تعیین سهم دانشگاه از شرکت‌های دانش‌بنیان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، در جلسه هیئت‌رئیسه این دانشگاه که به میزبانی مرکز رشد فرآورده‌های دارویی برگزار شد، با قدردانی ویژه از مجموعه‌های دارویی دانشگاه به‌ویژه دانشکده داروسازی، داروخانه ۱۳ آبان و مرکز رشد فرآورده‌های دارویی، جایگاه این حوزه را «ویژه و پرافتخار» دانست و گفت: «دانشکده داروسازی ما همانند پزشکی، دندان‌پزشکی، توانبخشی و پرستاری و مامایی، از اولین و مهم‌ترین دانشکده‌های تخصصی کشور بوده است و بسیاری از دانشکده‌های داروسازی دیگر کشور، به دست فارغ‌التحصیلان این دانشکده پایه‌گذاری شده‌است.»

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر رئیس کرمی با تجلیل از پیشکسوتانی مانند مرحوم دکتر شفیعی و دکتر فرسام افزود:«در دوران دفاع مقدس، همین اساتید با امکانات محدود موفق به تولید آنتی‌دوت برای مقابله با مسمومیت‌های شیمیایی شدند که امروز نیز نقش آن‌ها در تاریخ صنعت دارویی کشور ثبت شده است.»

نقش‌آفرینی داروخانه ۱۳ آبان در تأمین نیازهای بیمارستانی
 رئیس دانشگاه با اشاره به نقش راهبردی مجموعه داروخانه های دانشکده داروسازی (۱۳ آبان)، اظهار کرد: «داروخانه ۱۳ آبان بار بزرگی در تأمین دارو و تجهیزات بر دوش می‌کشد و علاوه بر تأمین نیاز بیماران سرپایی، بخش مهمی از نیازهای بیمارستان‌ها را نیز پوشش می‌دهد. این در حالی است که با وجود تمام مشکلات، تلاش مجموعه این بوده که کمترین کمبود برای بیماران و بیمارستان‌ها رخ دهد.» وی افزود: «هماهنگی مثال‌زدنی بین معاونت غذا و دارو، دانشکده داروسازی و داروخانه ۱۳ آبان باعث شده در سطح دانشگاهی، مردم با کمترین مشکل مواجه شوند .»

لزوم بازنگری ضوابط حقوقی بین دانشگاه و شرکت‌های دانش‌بنیان
 دکتر رئیس‌کرمی با تأکید بر لزوم بازنگری در فرآیندها و ضوابط حقوقی بین دانشگاه و شرکت‌های دانش‌بنیانی که در مرکز رشد دانشگاه رشد یافته‌اند، اظهار داشت:«شرکت‌هایی که فعالیت خود را از همین مرکز آغاز کرده‌اند و امروز برخی از آن‌ها سالانه تا ۲ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارند. اما جای سؤال است که سهم دانشگاه از این فرآیند کجاست؟» وی افزود:«این شرکت‌ها ، بر اساس حقوق مکتسبه دانشگاه، باید سهم آن را پرداخت کنند. اگر این موضوع در اختیار دانشگاه است، باید سریعاً سازوکارش تدوین و اگر هم در اختیار وزارتخانه است، باید با جدیت پیگیری شود.»

لزوم به کارگیری اعضای هیئت علمی جوان در دانشکده داروسازی برای تعدیل در ترکیب سنی اعضای هیئت علمی داروسازی و توزیع عادلانه امکانات
 رئیس دانشگاه همچنین به ترکیب سنی و تخصصی اعضای هیئت علمی دانشکده داروسازی اشاره کرد و گفت: «اگرچه این دانشکده دارای اساتید پیشکسوت توانمند است، اما به‌لحاظ سنی با چالش روبروست. در فراخوان‌های جذب، استقبال از این حوزه نسبت به گذشته کمتر شده و این مسأله نگران‌کننده است.» وی همچنین به لزوم عدالت در تخصیص فضا و تجهیزات آزمایشگاهی بین اساتید باسابقه و جدید تاکید کرد و افزود: «برخی از اعضای هیئت علمی هنوز فضای کاری مناسب ندارند، در حالی که برخی دیگر دارای فضاهای متعددی هستند که دسترسی به آن‌ها دشوار است. این موضوع باید با مدیریت بهینه از سوی رییس محترم دانشکده مرتفع شود.»

نیاز فوری به آزمایشگاه جامع و معتبر برای تعامل مؤثر با صنعت دارو
در ادامه، دکتر رئیس‌کرمی ضمن حمایت از گسترش ارتباط با صنعت، پیشنهاد ایجاد آزمایشگاه‌های مرجع دارای تأیید سازمان غذا و دارو را مطرح کرد و اظهار داشت:«وجود چنین آزمایشگاهی می‌تواند به شرکت‌های دارویی کمک کند تا فرایند تضمین کیفیت خود را با سرعت و دقت بیشتری انجام دهند. این مسئله باید با جدیت پیگیری شود.»

اختصاص بودجه برای تجهیز زیرساخت‌ها و آموزش عملی دانشجویان
 وی همچنین با اشاره به بازدید صبحگاهی خود از ساختمان‌های مرکز رشد، گفت: «با کمک‌های خیرین و مجموعه های مرتبط بدون تخصیص اعتبار از دانشگاه، اقدامات قابل‌توجهی در این مرکز صورت گرفته است. ساختمان آزمایشگاه آموزشی نیز کاملاً آماده است و می‌تواند به عنوان محل آموزش عملی دانشجویان رزیدنت مورد استفاده قرار گیرد.»

ایجاد پیوند بین اساتید باتجربه و نیروهای جوان خلاق
 در بخشی دیگر از سخنان خود، دکتر رئیس‌کرمی خواستار ایجاد سازوکار تعامل بین اساتید قدیمی و اساتید جوان و کارآفرین شد و گفت: «اساتید جوان ایده‌های بسیار خوبی دارند که باید از تجربه پیشکسوتان بهره ببرند. این تعامل باعث ارتقای فضای نوآوری در دانشگاه خواهد شد.»

احیای تاریخ شفاهی دانشگاه با ساختاری نوین
 در بخش پایانی جلسه، وی پیشنهاد احیای پروژه تاریخ شفاهی دانشگاه علوم پزشکی تهران را مطرح کرد و افزود:«پیش از کرونا این پروژه به‌شکل گسترده‌ای دنبال می‌شد و مستندات ارزشمندی از تاریخ دانشگاه جمع‌آوری شده بود اما با شروع همه‌گیری، متوقف شد. باید با شکل و ساختاری نو، این مسیر را از سر بگیریم.»
وی از اساتید پیشکسوت دانشگاه خواست تا با در اختیار قرار دادن تجربیات خود، تاریخ شفاهی دانشگاه را غنی‌تر سازند، به‌ویژه در موضوعاتی مانند فعالیت‌های دانشکده داروسازی در دوران دفاع مقدس و مواجهه با حملات شیمیایی.

گزارش دکتر محمود بیگلر؛ رئیس مرکز رشد واحدهای فناوری فراورده های دارویی  (مشروح)



وضعیت موجود و نیازهای ضروری دانشکده داروسازی

دکتر محسن امینی، رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در جلسه هیئت‌رئیسه دانشگاه وضعیت کنونی، چالش‌ها و برنامه‌های توسعه‌ای این دانشکده را تشریح کرد. وی ضمن قدردانی از فرصت فراهم‌شده برای ارائه فعالیت‌های دانشکده و مرکز رشد، حمایت جدی دانشگاه در حوزه زیرساخت‌های فیزیکی و تجهیزاتی را خواستار شد.

نیروی انسانی و ساختار علمی

به گفته دکتر امینی، دانشکده داروسازی در حال حاضر دارای ۸۲ عضو هیئت علمی است که عمدتاً در رده‌های بالای علمی قرار دارند. وی نسبت به کمبود اعضای هیئت علمی جوان ابراز نگرانی کرد و برنامه‌ریزی برای جانشین‌پروری و انتقال تجربه به نسل جدید را خواستار شد و گفت: دانشکده دارای ۱۲ دپارتمان فعال، ۵۹ کارمند رسمی و ۴۹ نیروی قراردادی است.

مراکز وابسته، فعالیت‌های پژوهشی و افتخارات
از مهم‌ترین مراکز وابسته می‌توان به مرکز رشد، داروخانه‌های آموزشی شهری و بیمارستانی، مجلات پژوهشی همچون «دارو»، «اقتصاد دارویی» و «رازی» اشاره کرد. وی تأکید کرد که مجله دارو از افتخارات بین‌المللی دانشگاه است. همچنین با چاپ سالانه حدود ۹۰ مقاله پژوهشی، دانشکده داروسازی رتبه دوم پژوهشی در دانشگاه را کسب کرده است. ۱۱ عضو هیئت علمی این دانشکده در جمع یک درصد دانشمندان برتر جهان قرار دارند.

چالش‌های اصلی دانشکده: فضای فیزیکی، تجهیزات و کارآموزی
دکتر امینی سه چالش عمده دانشکده را چنین برشمرد. محدودیت فضای فیزیکی: رشد دپارتمان‌ها و افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی دکتری، نیاز فوری به توسعه فضای آموزشی، اداری و آزمایشگاهی دارد. به گفته ایشان، برخی اساتید فاقد دفتر اختصاصی هستند و گروه‌های آموزشی بدون فضای مستقل فعالیت می‌کنند. فرسودگی تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی: دستگاه‌های تحقیقاتی عمدتاً قدیمی‌اند و نبود خدمات فنی مناسب موجب شده برخی تجهیزات سال‌ها بلااستفاده بمانند. نیاز به بازسازی و تأمین تجهیزات مدرن به‌شدت احساس می‌شود. نقص در فرآیند کارآموزی صنعتی: کارآموزی دانشجویان در صنعت داروسازی با توجه به وابستگی صنایع به بخش خصوصی با موانع جدی مواجه است. برای رفع این مشکل، فضایی در ساختمان مجاور مرکز رشد برای برگزاری کارورزی‌های صنعتی در نظر گرفته شده است.

طرح‌های توسعه‌ای و ظرفیت‌های حمایتی
دکتر امینی در ادامه به برخی اقدامات زیرساختی انجام‌شده اشاره کرد که از جمله می‌توان به بازسازی و تجهیز کلاس های درسی و بخش هایی از ساختمان جدید دانشکده، ارتقای سایت اینترنتی، راه‌اندازی مجدد سلف، نوسازی سیستم تهویه و اورژانس و تجهیز آزمایشگاه جامع اشاره کرد. وی هم‌چنین از راه‌اندازی "انجمن حامیان دانشکده داروسازی" در گردهمایی نود سالگی خبر داد که با هدف جلب مشارکت فارغ‌التحصیلان و خیرین تشکیل شده است.

استفاده از ظرفیت صنایع دارویی و شبکه فارغ‌التحصیلان
دکتر امینی با اشاره به همکاری با شرکت‌های دارویی تأسیس‌شده توسط فارغ‌التحصیلان دانشکده مانند شرکت پارسیان، از مدل موفق تربیت نیروهای پژوهشی در بستر صنعت داروسازی یاد کرد. وی گسترش چنین الگوهایی را در سایر دپارتمان‌ها خواستار شد.
دکتر امینی افزود: در برنامه‌های آتی، دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در نظر داریم با راه‌اندازی آزمایشگاه جامع، خدمات تخصصی‌تری به بیمارستان‌های دانشگاهی ارائه داده و استانداردسازی فرآیندهای اندازه‌گیری دارویی را بهبود بخشیم. همچنین، این دانشکده در پی آن است که آزمایشگاه‌های تحقیقاتی خود را به سطح آکرودیته ملی برساند تا بتوانند مجوزهای لازم از سازمان غذا و دارو را کسب کرده و در ارائه خدمات تخصصی، حتی در سطح صادرات و پروژه‌های بین‌المللی، مشارکت مؤثرتری داشته باشد. از سوی دیگر، تکمیل فاز دوم تجهیز آزمایشگاه‌ها و توسعه برنامه‌های کارآموزی صنعتی در فضای اختصاص‌یافته مجاور دانشکده نیز از دیگر اهدافی است که در دستور کار قرار گرفته تا بستر مناسبی برای آموزش عملی دانشجویان و آمادگی آن‌ها برای ورود به صنعت داروسازی فراهم شود.

درخواست‌های نهایی از هیئت‌رئیسه
در پایان، دکتر امینی بر لزوم بازگشایی و بهره‌برداری مجدد از داروخانه وقفی "دکتر امینی" در میدان بهارستان تأکید کرد و خواستار تسریع در انتقال رسمی آن به دانشکده شد. همچنین با توجه به نگهداری مواد شیمیایی خطرناک در انباری واقع در شهرری، وی خواستار بررسی ایمنی این محل و توجه ویژه مسئولان به آن شد.

ویژگی‌های مومن واقعی از نگاه نهج‌البلاغه، راهنمای عملی مسئولان و دانشگاهیان است
در ابتدای جلسه  هیئت‌رئیسه دانشگاه علوم پزشکی تهران، حجت‌الاسلام والمسلمین سید مجید قریشی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، در سخنانی، با استناد به خطبه 193 نهج‌البلاغه، به صورت جامع ویژگی‌های مومنان واقعی از منظر امیرالمؤمنین علی (ع) را توصیف کرد. 
وی گفت: «خطبه 193 نهج‌البلاغه از عمیق‌ترین خطبه‌ها در توصیف صفات مومنان است که حضرت در پاسخ به فردی به نام "همام" بیان می‌کنند؛ سخنانی که چنان تأثیرگذار بود که حمام در همان لحظه جان می‌سپارد.» حجت‌الاسلام والمسلمین قریشی با اشاره به بخشی از این خطبه که درباره ویژگی‌های مومنان در روز بیان شده، افزود:«امیرالمومنین (ع) مومنان را افرادی معرفی می‌کنند که با دانش، صبر و بردباری در امور خود پیش می‌روند. انسان جاهل نمی‌تواند مومن باشد. مومنان با نیکوکاری، تقوا و پاکی در جامعه شناخته می‌شوند، اما این اعمال را هرگز بزرگ نمی‌شمارند؛ نه آن را به رخ دیگران می‌کشند و نه خود را صاحب امتیاز خاصی می‌دانند.»
وی ادامه داد: «از مهم‌ترین ویژگی‌های مومنان آن است که خود را متهم می‌کنند؛ یعنی همیشه خود را در جایگاه نقد قرار می‌دهند و می‌گویند: من کوتاهی کرده‌ام، نه اینکه تقصیر را گردن دیگران بیندازند. از کارهای خود می‌ترسند، حتی وقتی دیگران از آنان تعریف می‌کنند، دچار ترس و نگرانی می‌شوند، نه شادی و غرور. می‌گویند من خودم را بهتر می‌شناسم و خداوند از من آگاه‌تر است.»
حجت‌الاسلام والمسلمین قریشی با تاکید بر اینکه تواضع و خداترسی نشانه‌های بارز مومن است، افزود: «مومن از خداوند می‌خواهد که او را به خاطر تعاریف مردم مواخذه نکند و حتی از خدا می‌خواهد که او را بهتر از آنچه هست، قرار دهد و خطاهایی که مردم از او نمی‌دانند را ببخشد.»
وی در ادامه به ویژگی‌های رفتاری و عملکردی مومنان پرداخت و گفت:«مومن در مسائل دینی دارای قدرت و ثبات است، نه سستی. نماز و امور خیر را به موقع انجام می‌دهد، مسئولیت‌پذیر و دوراندیش است. در عین حال نرم‌خو و با ایمان یقینی است؛ ایمانی که بر استدلال و علم بنا شده است. این افراد حریص در علم‌اند، نه صرفاً در علوم دینی بلکه در همه حوزه‌هایی که مسئولیت بر عهده دارند.»
حجت‌الاسلام والمسلمین قریشی با تاکید بر اهمیت اشراف علمی مدیران بر حوزه مسئولیت‌شان، بیان داشت: «اگر فردی معاون آموزشی است، باید دقیقاً بداند در حوزه آموزش چه می‌گذرد. اگر مسئول پژوهش است، باید فضای علمی و پژوهشی را کامل بشناسد. مدیر باید نسبت به زیرمجموعه‌اش حساس باشد و در جست‌وجوی علم مرتبط با کارش حریص باشد.» وی در پایان به سبک زندگی مومنانه اشاره کرد و گفت: «مومن حتی اگر ثروتمند و دارای امکانات باشد، زندگی‌اش با میانه‌روی همراه است. اهل اسراف و تظاهر نیست. از سوی دیگر، اگر هم دچار تنگدستی شود، ظاهر آراسته خود را حفظ می‌کند. اهل فخر فروشی نیست، اما همیشه مرتب، تمیز و متین ظاهر می‌شود. این تجمل‌گرایی نیست، بلکه نشان دهنده کرامت نفس و وقار است.»

  • کد خبر : 297321
کلمات کلیدی
مهدی  گلپایگانی
تهیه کننده:

مهدی گلپایگانی

تصاویر

کامنت ها

0 تعداد کامنت ها

درج نظر

متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه